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 "Flamini’s oil"

Flamini’s oil owes its origin to Mr. Flamini Alessandro Decio’s happy intuition : in the seventie, in countertendency to the new technologies, he decided to realize a traditional type of oil mill with stone grinders, heading at the advanced quality of the production. Still nowadays the production continues with the same traditional methods.

The oil produced by the oil mill “Flamini” derives from olives produced in the territory of the communes Giano dell’Umbria, Montefalco, Castel Ritaldi, Trevi and Bevagna.

Omaggio Al "Frantoio Flamini"

 

E' risaputu: l'olio de Flamini è bònu còttu e crutu, è ricercatu;
vruschétta, arròsti e fàe, dò, lu cucìni profùma le pietanze e lu palàtu.

Leggéru, naturale, dilica tu, tra 1 ndri prèggi cura i in tistìni.
E' un olio "doc e vène mbuttijatu vicino Giano, a bivio Moscardini.

La pianta cresce sopre la cullina, ndoràta da lo sole tutto 1 anno
e 1 aria è de montagna, ginuìna.

L'olìa cuscì matura, pìa colore e, quanno è témpu, è qui che, macinànno,
diventa st olio pienu de sapore.


                                                                                    (Versi del poeta L. Gambacurta)

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